- Hoe log ik in op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?
- UBN aanvragen of activeren voor het houden van paarden
- paarden aanmelden ten behoeve van registratie bij RVO
- paarden als aanvoer melden op uw UBN-nummer
- mutaties (geboorte, aan- en afvoer en sterfte) doorgeven in het I&R systeem
Paarden
Vanwege de nieuwe diergezondheidsverordening wordt het vanaf 21 april 2021 verplicht om als houder paarden te registreren in het I&R register. In diverse media is hier al veel aandacht aan gegeven. Maar de wijze waarop u actie moet ondernemen wordt vaak onderbelicht. De eerste stappen dient u zelf te zetten en kunt u niet overlaten aan een gemachtigde.
Voor de paardenhouders is het I&R systeem een grote verandering die leidt tot extra administratieve handelingen. Maar voor een paardenhouder is het wel van belang om dit zelfstandig te kunnen uitvoeren. U wilt bij een geboorte, aan- of afvoermelding niet elke keer afhankelijk zijn van een ander toch?
Vanwege de onbekendheid van paardenhouders met deze regelgeving en de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vraagt het veel tijd om er vertrouwd mee te raken. Graag leggen wij u in enkele duidelijke stappen uit welke acties u dient te ondernemen.Hoe log ik in op de site van de RVO?
Hoe log ik in op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?
bedrijfsmatig:
Wanneer u paarden bedrijfsmatig houdt zult u eHerkenning niveau 2+ of hoger moeten gebruiken. Heeft u al eHerkenning dat kunt u met uw inlogcodes inloggen. Heeft u nog geen eHerkenning dan kunt u een keuze maken uit een lijst van 6 aanbieders.
hobbymatig/privé:
Wanneer u paarden hobbymatig of privé houdt kunt u inloggen met uw persoonlijke DigiD. Maakt u al gebruik van DigiD dan kunt u gebruik maken van uw DigiD-inloggegevens of de DigiD-app op uw telefoon. Heeft u nog geen DigiD inloggevens dan kunt u deze via de site DigiD.nl aanvragen.
UBN aanvragen of activeren voor het houden van paarden
Om uw UBN aan te vragen of uw bestaande UBN te activeren voor het houden van paarden gaat u naar de website van RVO. U kunt kiezen uit twee routes, welke afhankelijk is van uw situatie. Voor beide routes is een aparte handleiding toegevoegd. Indien u uw paarden hobbymatig houdt en u bedrijfsmatig reeds andere dieren op een bestaand UBN-nummer houdt, kunt u overwegen om een nieuw UBN-nummer vanuit de privésituatie aan te vragen.
paarden aanmelden ten behoeve van registratie bij RVO
De meeste paarden die bij een stamboek geregistreerd staan zullen vanuit de stamboeken reeds aangemeld zijn in het I&R systeem. U kunt controleren of uw paard(en) al bekend zijn in het I&R systeem door het chip- of levensnummer van het paard op deze site van RVO in te vullen. De eerste drie cijfers van het chip- of levensnummer betreft de landcode, voor Nederland is dat 528. Wanneer uw paard(en) nog niet bekend zijn in het I&R systeem van RVO zult u contact op moeten nemen met de paarden paspoort uitgevende instantie (ppi). De ppi zorgt voor een goede eerste registratie in het I&R-systeem.
paarden als aanvoer melden op uw UBN-nummer
Nu moet u nog uw paard(en) voor het eerst registeren op uw UBN-nummer. U heeft ondertussen al een UBN-nummer aangevraagd en/of de diersoort paardachtigen aangemaakt. De paardenpaspoort uitgevende instantie heeft uw paard(en) reeds ingevoerd in het I&R-systeem. Met deze stap gaat u een aanvoermelding doen, waarbij uw paard(en) geregistreerd worden op het adres waar u een UBN-nummer voor heeft ontvangen. Graag verwijzen wij naar de handleiding om u door deze stappen heen te helpen.
mutaties (geboorte, aan- en afvoer en sterfte) doorgeven in het I&R systeem
Als houder van paarden dient u binnen 7 kalenderdagen een melding van een verplaatsing door te geven. Melden hoeft alleen als het paard langer dan 30 dagen van locatie verandert. Is het dier korter dan 30 dagen op een andere locatie? Dan houdt u dit bij in uw eigen administratie (bedrijfsregister). Deze administratie van verplaatsingen korter dan 30 dagen moet u minimaal 3 jaar bewaren. Onderstaande tabel geeft de verschillende type meldingen weer:
Aanvoer | dier aangevoerd voor langer dan 30 dagen |
Afvoer | dier afgevoerd voor langer dan 30 dagen |
Import | dier aangevoerd vanuit buitenland voor langer dan 30 dagen (CCM) |
Export | dier afgevoerd naar buitenland voor langer dan 30 dagen |
Dood | dier doodgegaan |
Geboorte melding
Bij de geboorte van een veulen zal na registratie door de paarden paspoort uitgevende instantie (ppi) een paspoort worden uitgeven. Nadat u het paspoort ontvangen heeft kunt u aan de hand van stap 4 het veulen op uw locatie laten registeren.
Welke gegevens leg ik vast bij verplaatsingen korter dan 30 dagen?
Bij verplaatsingen van minder dan 30 dagen legt u de volgende gegevens vast:
- Levensnummer dier
- Datum van aan- of afvoer
- UBN van herkomst of bestemming
Om uw wijziging in verblijfslocatie in het I&R systeem door te geven gaat u naar de site van RVO. Met deze handleidingen proberen wij u zo goed mogelijk te ondersteunen om zelfstandig uw I&R administratie als paardenhouder voor elkaar te maken. Indien u vragen of opmerkingen heeft neemt dan contact met ons op.
Heeft u de veel gestelde vragen voorzien van onze antwoorden al bekeken?