Terugvragen accijnzen diesel voorraad per 1 april : kom voor 8 april in actie
29 maart 2022 
2 min. leestijd

Terugvragen accijnzen diesel voorraad per 1 april : kom voor 8 april in actie

I.v.m. de stijgende brandstofprijzen heeft het kabinet besloten de accijnzen op brandstof te verlagen met ingang van 1 april 2022. Heeft u als bedrijf op 1 april nog een voorraad diesel, dan kunt u tot uiterlijk 8 april 2022 de teveel betaalde accijnzen terugvragen bij de Douane. Wees er dus op tijd bij. In dit artikel leest u hoe u de teruggave kunt regelen en welke stukken u daarbij nodig heeft. 

Wat levert accijns op dieselolie terug vragen op?

U kunt 11,1 cent per liter diesel aan accijns terugvragen. Dit geldt uitsluitend voor bedrijven, bijvoorbeeld voor de landbouw, transportsector, loonwerkers en hoveniers. Overigens kunt u ook accijnzen terugvragen over uw voorraad gas (4,1 ct) en ongelode benzine (17,3 ct).

Wat heeft u nodig bij de aanvraag om accijnzen terug te vragen?

Voor de aanvraag dient u de volgende informatie te verzamelen en in uw administratie te bewaren:

 1. Bewijs van de voorraad per 1-4-2022 0:00u.
  Dit dient u te bewijzen, bijvoorbeeld door foto’s, telwerken op dieseltanks, etc. U moet kunnen aantonen hoe groot de voorraad was en waar deze zich bevond(en).
  (Denk hierbij ook aan voorraden die in machines aanwezig zijn!)

 2. Bewijs dat de accijns eerder is betaald.
  Let op: een aankoopbewijs / factuur van uw dieselleverancier is niet voldoende. Ook niet als op de factuur vermeld staat ‘leveringscondities franco huis incl. accijns’. De verzoeker moet zelf kunnen aantonen dat de accijns is betaald aan de douane, ook als er enkele tussenhandelaren betrokken zijn. Een verklaring van de leverancier dat hij de accijns over de goederen aan de douane heeft betaald, kan de Douane zien als voldoende bewijs.

Hoe doet u de aanvraag bij de Douane?

Log in op MijnDouane. Kies in Mijn Douane voor het tabblad 'accijns' en daarna bij 'teruggaaf' voor 'Teruggaaf o.g.v. art. 84b WA'. Bereken zelf het bedrag dat u terugkrijgt. 

LET op: Heeft u een maatschap, VOF of BV dan heeft u eHerkenning niveau 3 nodig! Eenmanszaken kunnen inloggen met DigiD.

Wilt u aanvraag tot terugvragen van accijnzen op dieselolie uitbesteden?

Heeft u niet de beschikking over eHerkenning niveau 3 of besteed u de aanvraag liever uit? Wij regelen het graag voor u. Middels een ketenmachtiging kunnen wij voor u de aanvraag verzorgen. Voor vragen kunt u contact opnemen met Teo Cazant (teo@f4c.nl, 06-11160411). Wacht niet te lang, want een ketenmachtiging activeren duurt ook enkele (werk)dagen. 

Kan ik uitstel aanvragen?

Ondertussen is het, bij het ontbreken van eHerkenning 3, ook mogelijk om uiterlijk 8 april 2022 een verzoek tot uitstel via het mailadres cua@douane.nl aan te vragen. Het is dan van belang om de volgende gegevens te vermelden: 

 • verzoek uitstel accijnsteruggave in verband met aanvraag EH3 (zet dit in het onderwerp van de mail)
 • naam onderneming (conform kvk inschrijving)
 • fiscaal nummer (RSIN)


Ter info: De verlaging van accijnzen is tijdelijk. Per 31 december 2022 zullen de accijnzen weer worden verhoogd. Het is niet uitgesloten dat de Douane dan juist weer accijnzen zal naheffen over uw voorraad. Dat zal echter vermoedelijk los staan van uw verzoek om teruggave nu.  

Over de schrijver
Teo is een fiscalist met een passie voor de agrarische sector. Het is zijn uitdaging om fiscale kansen te benutten en de fiscale bedreigingen vroegtijdig waar te nemen. Daarbij is de basis vaak een goed en efficient ingerichte, actuele administratie! Hij heeft een jarenlange ervaring m.b.t. bedrijfsoverdrachten of -beëindiging, samenwerkingen, het opzetten van BV-structuren en staat u hierin graag terzijde.
Reactie plaatsen