Fosfaat mag € 50 of € 185 kosten
08 juli 2021 
0 min. leestijd

Fosfaat mag € 50 of € 185 kosten

Fosfaataankoop kan een bedrijf versterken. Een calculatie laat zien dat fosfaat onder gunstige omstandigheden tot € 185 per kilo mag kosten. Voor anderen is € 50 al te veel om er iets aan te verdienen.

Wat mogen fosfaatrechten kosten zodat ze zich terugverdienen? Het antwoord op die vraag is al vaak gesteld en berekend, net als vroeger bij aankoop van melkquotum. De uitkomst is gechargeerd: als je alles rekent kan het nooit uit. Toch werd en wordt er gekocht omdat veehouders verwachten daardoor voor de langere termijn een sterker bedrijf te krijgen.

Structurele druk op marge

Vandaag zit de melkveehouderij in een situatie met een structurele druk op de marge, stijgend kostenniveau en nieuwe onzekerheden in de vorm van het stikstofbeleid. Nu prijzen van fosfaatrechten weer oplopen is de vraag hoe het plaatje van aankoop er uit kan zien. “Maar eerst moet een ondernemer zich afvragen of aankoop van fosfaat past binnen zijn langetermijnvisie, strategie en wettelijke kaders”, benadrukt Jan Kappers, strategisch adviseur bij Factor4Change.

Het artikel van de Boerderij verder lezen? klik dan op deze link voor een pdf versie van het gehele artikel

Of lees het artikel rechtstreeks op de site van de Boerderij

Over de schrijver
Vanaf jongs af aan is Jan al actief op een melkveebedrijf en en inmiddels meer dan 25 jaar nauw betrokken bij het adviseren van ondernemers in de melkveehouderij. Jan adviseert vanuit de bemesting, voeding en verzorging van melkvee de naar financiële cijfers. Daarmee is Jan een generalist binnen de melkveehouderij en een plezierige gesprekspartner voor u als ondernemer.
Reactie plaatsen