Box 3 onderuit: wat kunt u doen?
10 januari 2022 
0 min. leestijd

Box 3 onderuit: wat kunt u doen?

Eind 2021 heeft de Hoge Raad een ingrijpende uitspraak gedaan. De door veel mensen verfoeide belasting over (oa.) spaartegoeden werd door de rechter afgeschoten. De box 3-heffing was volgens de rechter in strijd met Europese grondrechten.

Wat zijn de gevolgen voor de agrarisch ondernemer? Boerenbusiness publiceerde daarover dit artikel.

Het was al langer de wens om het box 3-stelsel grondig te wijzigen. Het nieuwe kabinet zal hier nu hoge prioriteit aan geven. De wens is dat het daadwerkelijke rendement belast gaat worden, in plaats van een fictief rendement. Maar wat is dan rendement, wie houdt dat bij en hoe kan de Belastingdienst dat handhaven? De nieuwe staatssecretaris zal hier een zware kluif aan krijgen.

Aan u en aan ons de taak om de ontwikkelingen hierover nauwlettend in de gaten te houden, om zo mogelijk tijdig te anticiperen op wetswijzigingen. Wat zijn de fiscale gevolgen m.b.t. uw tweede (bedrijfs)woning, ledenkapitaal of vorderingen?

Heeft u box 3-heffing betaald en was het vermogen (deels) afkomstig uit spaartegoeden, dan heeft u twee opties:

  1. Bezwaar maken als de definitieve aanslag nog niet vast staat (binnen 6 weken na dagtekening definitieve aanslag)
  2. Is de aanslag al van eerder, dan kunt u een verzoek doen tot ambtshalve vermindering. Het is nog niet zeker of de Belastingdienst aan uw verzoek tegemoet zal komen.

Meer weten over wat nu uw mogelijkheden of straks u kansen/risico's zijn?
Wij helpen u graag! U kunt telefonisch of per mail contact opnemen met Teo Cazant.

Over de schrijver
Teo is een fiscalist met een passie voor de agrarische sector. Het is zijn uitdaging om fiscale kansen te benutten en de fiscale bedreigingen vroegtijdig waar te nemen. Daarbij is de basis vaak een goed en efficient ingerichte, actuele administratie! Hij heeft een jarenlange ervaring m.b.t. bedrijfsoverdrachten of -beëindiging, samenwerkingen, het opzetten van BV-structuren en staat u hierin graag terzijde.
Reactie plaatsen